به گزارش برداشت روز، اتیسم یک اختلال عصب-رشدی است. بخشهای مختلف مغز در افراد دارای اتیسم در همکاری با یکدیگر دچار مشکل میشوند.
این اختلال در سه سال اول زندگی بروز میکند و مادام العمر است. شاخصهی اصلی اختلال اوتیسم نقص در ارتباط و تعاملات اجتماعی و بروز رفتارهای کلیشهای و خزانهی رفتاری، حرکتی و… میباشد.
اتیسم بر روی درک افراد از دنیا و تعاملاتشان با افراد اثر میگذارد. افراد دارای اتیسم، دنیا را متفاوتتر از بقیه میبینند، میشنوند و حس میکنند. اتیسم بیماری نیست و درمان دارویی قطعی نیز ندارد، اما با توانبخشی، فرد دارای اتیسم میتواند مهارت کسب کرده و زندگی مستقلی داشته باشد و همچنین نبوغ خاصی را از خود نشان دهد.
بعضی از افراد دارای اتیسم، مشکلاتی از جمله کمتوانی ذهنی، اختلال یکپارچگی حسی، اختلال بیشفعالی و نقص توجه، صرع و مشکلات گوارشی دارند، که به این معناست که این افراد، نیازمند سطوح حمایتی مختلفی هستند.
درمان این بیماری و یا کنترل آن، علاوه بر هزینههای فراوان، مشکلات زیادی را برای خانوادهها ایجاد و آنها را نیازمند به حمایت و همراهی از سوی سازمانها و نهادها کرده است.
بانکپاسارگاد در راستای ایفای مسئولیتهای اجتماعی خود اقدامات ارزشمندی را برای کاهش دردها و آلام این گروه از افراد جامعه انجام داده است. اقداماتی که بیشک برای سامان دادن وضعیت این افراد و ایجاد زمینه برای رسیدگی بهتر از آنها میتواند بسیار مؤثر باشد. نقشآفرینی بانک پاسارگاد در توانمندسازی و افزایش ظرفیت شبکهای انجمن اتیسم ایران از اواخر سال ۱۳۹۷ آغاز شده است و همچنان ادامه دارد.
بانک پاسارگاد در راستای کمک به جامعه اتیسم کشور طرحهای مشترک مختلفی را با انجمن اتیسم ایران انجام داده است که از آن جمله میتوان به مواردی مانند: طرح آگاهی بخشی، مرکز مشاوره تلفنی (HELP LINE)، چکاپ، بهبود فرآیندی و سیستمی انجمن، سامانه رجیستری و پذیرش آنلاین، طرح چکاپ اتیسم، صدور کارت رجیستری و کیف پول الکترونیک، پرورش مربی، مهارت آموزی بزرگسالان، کمک هزینه توانبخشی و آموزش، کمک هزینه دارو، توسعه شبکه شعبهها و نمایندگیهای انجمن، پرداخت هزینههای درمانی بیش از ۱۰۰۰کودک زیر ۷ سال مبتلا به اتیسم و… اشاره کرد.
قرار گرفتن بانک پاسارگاد در کنار انجمن اتیسم ایران، تغییرات مثبت زیادی را رقم زده است که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• همکاری در راستای تهیه و تدوین برنامه راهبردی انجمن اتیسم کشور: تدوین برنامه راهبردی انجمن که با ایجاد تصویر جامع و روشنتر، امکان هدفگذاری و برنامهریزی میانمدت و کوتاهمدت را برای انجمن اتیسم فراهم کرده است؛
• تأمین زیرساختهای موردنیاز انجمن (سختافزار و نرمافزار): تأمین سختافزارهای مورد نیاز، تأمین و نصب سیستم شبکهای، برنامهنویسی و ارائه نرمافزار پرونده الکترونیک (سجما)، ایجاد راهکار و صدور کارت هوشمند اُتیسم؛
• ایجاد بسترهایی برای پیشگیری (آگاهیبخشی و مرکز مشاوره تلفنی): تأمین محتوای مناسب جهت آگاهی بخشی، استفاده از بستر گروه مالی پاسارگاد در ماههای جهانی اتیسم، مشارکت در ساخت کلیپهای تبلیغاتی، ایجاد بستر مناسب جهت ایجاد مرکز مشاوره تلفنی اتیسم و همچنین توسعه این مرکز؛
• بسترسازی و تأمین هزینههای آموزش و توانبخشی (خانههای صبر و امید، توانبخشی مجازی (Telerehab)، دفاتر استانها): همراهی و تامین مالی برای تجهیز کلینیکها و خانههای صبر و امید، حمایت مالیِ مسیر توانبخشیِ بیش از ۵۲۲ کودک زیر ۷ سال از ابتدای سال ۱۴۰۲ تاکنون، حمایت مالی بهمنظور تأمین بستههای آموزشی «مسیر امید»، همراهی جهت توسعه دفاتر و خانههای صبر و امید، تامین مالی بهمنظور راهاندازی سامانه توانبخشی مجازی؛
• بسترسازی و تأمین هزینههای سلامت روان خانواده: راهاندازی واحد مشاوره روانشناسی و روانپزشکیِ انجمن از تابستان ۱۴۰۲ تاکنون، تأمین هزینههای مشاوره و ویزیت روانشناسِ بیش از ۵۰۰ خانواده دارای فرزند اتیسم، تأمین هزینههای مشاور و ویزیت روانپزشکِ بیش از ۲۰۰ خانواده؛
• تقویت برقراری ارتباط و ایجاد اعتبار برای مطالبهگری: تعریف بسته خدمتی استاندارد و پیشنهاد آن به وزارت بهداشت و بیمه قانونی که مصوب شد تا ۷۰درصد هزینه توانبخشی برای کودکان اتیسم زیر ۱۲ سال تحت پوشش قرار گیرد، هموارتر شدن مسیر درخواست همکاری با پلیس جهت سامانه گمشدگان، تولید محتوای اثربخش جهت ارتقا آگاهی بخشی عمومی، دریافت معافیت دائم خدمت سربازی برای سه طیف مشمول، تجهیز فضاهای خانههای صبر و امید؛
• بسترسازی و تأمین منابع برای مددکاری اجتماعی: همراهی در ساماندهی اطلاعات- کمک به دستهبندی استاندارد سطح حمایت موردنیاز خانواده – تمرکز بر روی حمایتهای درمانی و دارویی، خدمات درمانی و توانبخشی.
موارد مطرح شده تنها بخشی از حمایتهای گسترده بانک پاسارگاد از جامعه اتیسم کشور میباشد و این حمایتها با امید به رفع آلام این عزیزان ادامه دارد.