به گزارش برداشت روز به نقل از صدای بورس: فروش شمش فولادی در بورس کالا تاکنون ۸۰ درصد CIS (کشورهای مستقل همسود) فروخته میشد. هفته پیش وزیر صمت طی نامهای فروش شمش فولادی در بورس کالا را ۱۰ درصد کمتر و ۷۰ درصد CIS اعلام کرد.
بورس کالای ایران از اجرای این دستور سرباز زد و موضوع را به شورای عالی بورس ارجاء داد. کار قیمت گذاری فولاد به جایی رسید که معاون اول رئیس جمهور نیز در این ارتباط اظهار نظر کرد و در جنگ بین بازار سرمایه و وزارت صمت، طرف بازار سرمایه را گرفت و گفت: دولت نمیخواهد و نباید در قوانین، مقرارات و سازوکار بورس دخالت کند. و با دستور وی بخشنامه شیوه نامه قیمت گذاری فولاد که از سوی معاونت وزارت صمت صادر شده بود، بلا اعتبار اعلام شد.
تیر خلاص رئیس جمهور به رزم حسینی
امروز نیز رئیس جمهور در یکصد و نود و پنجمین جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت اعلام کرد: بورس بستر معاملاتی شفاف است و دولت همواره در پی تقویت و حمایت بازار بورس بوده و اولین گام و شرط حمایت و تقویت از این بازار را قاعده مندی و رعایت قانون در آن میداند. دولت تلاش دارد زمینه افزایش فعالیت و خرید و فروش در بورس کالا را فراهم کند.
این سخنان رئیس جمهوری بعد از گزارش مفصل حسن قالیباف اصل در ارتباط با بازار سرمایه صورت گرفت. حمایت از بورس از سوی رئیس جمهوری تیر خلاص را به وزارت صمت زد. رزم حسینی وزیر جدید صمت خود را امروز در موضوع فولاد تنها دید. برخی کارشناسان معتقدند دولت پشت وزیر جدید صمت را در موضوع فولاد خالی کرد و پشت بازار سرمایه را گرفت، دلیل این امر نیز حسابی است که دولت بر روی بازار سرمایه برای کاهش کسری بودجه باز کرده است.
قایم شدن سلطانی نژاد پشت رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار
حسن قالیباف اصل، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در رونمایی از افتتاح گواهی سپرده خرما در بورس کالا به طور غیر مستقیم جواب وزیر صمت را داد و بعد از آن نیز به طور صریح بیان کرد: در بحث قیمت گذاری دستوری برخی از محصولات، مسائلی مطرح شد که نهایتا، با مخالفت نهادهای ناظر و اجرایی بورس مواجه شد، هیات مدیره شرکتها، قویتر از همیشه، فقط قوانین بازارسرمایه را ملاک عمل قرار دهند و از راهکارهای بورسی پیروی کنند. این مقام مسئول در موضوع قیمت گذاری فولاد عملا پشت حامد سلطانی نژاد، مدیرعامل بورس کالای ایران ایستاد و به عنوان بالاترین مقام بورس مدیریت موضوع فولاد را بر دست گرفت. سلطانی نژاد نیز در سایه قرار گرفت و از هر گونه اظهار نظر خود داری کرد.
چرا دولت پشت وزیر صمت را خالی کرد؟
موضوع این است که چرا باید سازمان بورس به این شکل از موضوع فولاد حمایت کند؟ باقر خادمی، مدیر سرمایه گذاری فارابی در ارتباط موضوع نحوه عرضه فولاد در بورس کالای ایران بیان کرد: فروش شمش فولادی در بورس کالا تا کنون ۸۰ درصد CIS (کشورهای مستقل همسود) فروخته میشد. هفته پیش وزیر صمت طی نامهای فروش شمش فولادی در بورس کالا را ۱۰ درصد کمتر و ۷۰ درصد CIS اعلام کرد. هرچند بورس کالای ایران از اجرای این دستور سرباز زد و موضوع را به شورای عالی بورس ارجاء داد. اما این خبر بر سهام فولادی ها در بورس کالای ایران تاثیر منفی گذاشت و گروه فلزات اساسی را قرمز پوش کرد. امروز با دستور معاون اول ریاست جمهوری ابلاغ بخشنامه لغو شیوه نامه قیمت گذاری فولاد که از سوی معاونت وزارت صمت صادر شده بود، بلا اعتبار اعلام شد.
جبران کسری بودجه از بازار سرمایه
وی در پاسخ به این پرسش که چرا موضوع قیمت گذاری فولاد در بورس کالای ایران تا حمایت رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار و رئیس جمهوری نیز پیش رفت، به بودجه پیشنهادی ۱۴۰۰ دولت اشاره و بیان کرد: بازار سرمایه نقش مهمی در جبران کسری بودجه ۹۹ دارد و خواهد داشت. فروش شمش فولادی ۱۰ درصد پایین تر از قیمت قبلی میتواند ضربهای مهم به بورس باشد و زمینه اعتماد سهامداران را از بین ببرد به همین دلیل است که بازار سرمایه از فولادیها حمایت میکنند.
تجربه تاریخی ۹۲ آینه عبرت شد
خادمی با اشاره به تجربه تاریخی سال ۹۲ بیان کرد: در این سال نرخ خوراک پتروشیمیها از حدود ۷ سنت به ۱۲ سنت افزایش داده شد و همین موضوع ضربه بزرگی به گروه پتروشیمیها بود و بازار سرمایه را با بحران و ریزش مواجه کرد. برای پیشگیری از وقوع مجدد این تجربه تاریخی بالاترین سمت سازمان بورس و اوراق بهادار موضوع فولاد در بورس کالا را پیگیری میکند.
لابی گری برای به کرسی نشاندن حرف
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد : قدرت فولادیها در بورس نسبت به سال های گذشته بسیار بیشتر شده و با توجه به اینکه فولادی ها به طور قطع برش زیادی در بورس کالای ایران دارند، از طریق لابی هایی که دارند همواره سعی می کنند حرف شان را به کرسی بنشانند.
خادمی افزود: تورم، سودآوری پتروشیمیها و فولادیها در بورس را بیشتر کرده، به همان میزان به سنگ اندازیهایی که بر سر راه پتروشیمیها و فولادیها در بازار سرمایه افزوده شده است.
وی با اشاره به اهمیت مدیریت قیمت گذاری فولاد بیان کرد: وزارت صمت نیز به موضوع دریافت سوبسیدهای( همچون برق و گاز) فولادیها اشاره دارند و این نیز سخن حقی است که مطرح میشود. مشکل قیمت گذاری دستوری سالهاست که وجود داشته و در موضوع فولاد با توجه به قدرت فولادی ها دستورالعملی که از سوی وزارت صمت مطرح شده بود، لغو شد. موضوع قیمت گذاری دستوری سالهاست مشکلاتی را ایجاد کرده است، این موضوع باید به شکل بنیادین حل شود.