17:07 - 24 آبان 1404

آخرین اخبار
روزه، به عنوان یکی از ارکان پنج‌گانه اسلام و نماد خودسازی معنوی و جسمانی محسوب میشود ، در قرآن کریم به عنوان “صوم” توصیف شده و در آیه ۱۸۳ سوره بقره، بر وجوب آن برای مؤمنان تأکید گردیده است؛ این عبادت، که از دوران پیامبر اکرم (ص) به عنوان ستون دین معرفی شده، نه تنها از منظر عبادی بلکه از دیدگاه بهداشتی و اخلاقی، کارگران و جوانان امت را به انضباط و پاکدامنی دعوت می‌کند. در فقه اسلامی، آگاهی از مبطلات روزه – اموری که عبادت را باطل می‌سازد – بسیار مهم است، زیرا بدون رعایت آن‌ها، روزه از منبع تقرب الهی به عملی ناقص و فاقد ثواب تبدیل می‌شود. در این محتوا از برداشت روز ، به بررسی مقدمه‌ای بر روزه و مبطلات، دیدگاه‌های مذاهب چهارگانه اهل سنت (حنفی، مالکی و شافعی)، روایات کلیدی پیامبر (ص) می‌پردازیم، تا روزه‌داران با آگاهی کامل به سراغ این فریضه بروند.

به گزارش برداشت روز،  روزه، به عنوان یکی از ارکان پنج‌گانه اسلام و نماد خودسازی معنوی و جسمانی محسوب میشود ، در قرآن کریم به عنوان “صوم” توصیف شده و در آیه ۱۸۳ سوره بقره، بر وجوب آن برای مؤمنان تأکید گردیده است؛ این عبادت، که از دوران پیامبر اکرم (ص) به عنوان ستون دین معرفی شده، نه تنها از منظر عبادی بلکه از دیدگاه بهداشتی و اخلاقی، کارگران و جوانان امت را به انضباط و پاکدامنی دعوت می‌کند. در فقه اسلامی، آگاهی از مبطلات روزه – اموری که عبادت را باطل می‌سازد – بسیار مهم است، زیرا بدون رعایت آن‌ها، روزه از منبع تقرب الهی به عملی ناقص و فاقد ثواب تبدیل می‌شود. در این محتوا از برداشت روز ، به بررسی مقدمه‌ای بر روزه و مبطلات، دیدگاه‌های مذاهب چهارگانه اهل سنت (حنفی، مالکی و شافعی)، روایات کلیدی پیامبر (ص) می‌پردازیم، تا روزه‌داران با آگاهی کامل به سراغ این فریضه بروند.

مبطلات روزه اهل سنت در مذهب شافعی

  1. خوردن و آشامیدن عمدی:
    هرگونه بلعیدن غذا یا مایع، حتی قطره‌ای آب، روزه را باطل می‌کند؛ اگر فراموشی باشد، روزه صحیح است، اما عمد، قضا واجب می‌سازد؛ امام شافعی در “الأم” تأکید دارد که این مبطل، امساک را از ریشه قطع می‌نماید.
  2. جماع (آمیزش جنسی):
    نزدیکی با همسر، حتی بدون خروج منی، روزه را فاسد می‌کند و کفاره (۶۰ روز روزه یا اطعام ۶۰ مسکین) لازم است؛ مطالعات فقهی، این را مبطل درجه یک می‌دانند.
  3. استمناء (خودارضایی):
    هر اقدامی که منجر به خروج منی شود، بدون جماع، روزه را باطل می‌نماید؛ شافعیان، بر اساس حدیث “الْمَنِيُّ مِنَ الْمَرْأَةِ كَالْمَاءِ مِنَ الرَّجُلِ”، آن را معادل جماع می‌شمارند.
  4. استفراغ عمدی:
    قی کردن با فشار شکم یا تحریک گلو، روزه را فاسد می‌کند؛ اگر غیرعمدی باشد، اشکالی ندارد، طبق روایت “مَنْ ذَرَعَ قَيْئًا فَلَيْسَ عَلَيْهِ قَضَاءٌ”.
  5. حجامت (فصد خون):
    خارج کردن خون به مقدار قابل توجه، امساک را نقض می‌کند؛ شافعیان، آن را مبطل می‌دانند مگر در موارد اضطراری پزشکی.
  6. رساندن غبار غلیظ به حلق: استنشاق دود یا غبار به حدی که به معده برسد، روزه را باطل می‌نماید؛ در کارگران ساختمانی شایع است.

مبطلات روزه اهل سنت حنفی

  1. خوردن و آشامیدن عمدی: بلع هر چیزی، روزه را فاسد می‌کند؛ فراموشی، صحیح است، اما عمد قضا واجب می‌سازد.
  2. جماع: آمیزش، حتی جزئی، با کفاره همراه است؛ حنفیان، خروج منی را شرط نمی‌دانند.
  3. استمناء: خودارضایی منجر به خروج منی، مبطل است؛ بر اساس حدیث ابوداود.
  4. استفراغ عمدی: قی با عمد، روزه را باطل می‌کند و قضا لازم؛ غیرعمدی، صحیح.
  5. حجامت: فصد خون، امساک را نقض می‌کند؛ در موارد درمانی، احتیاطاً مکروه.
  6. غبار غلیظ: ورود دود یا گرد به حلق، باطل‌کننده است.
  7. دروغ به خدا و پیامبر: کذب عمدی، عبادت را فاسد می‌نماید.
دیدگاه مالکی در رابطه با بطلان روزه
خوردن و آشامیدن: عمدی، باطل با قضا.
جماع: با کفاره.
استمناء: خروج منی، فاسد.
استفراغ عمدی: قضا واجب.
حجامت: مبطل مگر اضطراری.
غبار: ورود به حلق، باطل.
بوسیدن/لمس تحریک‌کننده: اگر شهوت برانگیزد، مکروه و مبطل.
لیست برخی شبهات ابطال روزه در ماه رمضان 
خوانندگی :
خوانندگی به خودی خود روزه را باطل نمی‌کند، مگر اینکه منجر به تحریک شهوت و خروج منی شود (که در این صورت معادل استمناء است)؛ امام نووی در “مجموع شرح المهذب” (شافعی) می‌گوید: “الغناء لا يفسد الصوم إلا إذا أدى إلى إنزال”؛ حنفیان آن را مکروه می‌دانند اگر حرام باشد، اما روزه صحیح است. روایت ابن عباس در سنن ترمذی، غنا را در رمضان نهی می‌کند اما مبطل نمی‌شمارد.
ورزش کردن :
ورزش روزه را فاسد نمی‌کند، به شرطی که منجر به استفراغ عمدی یا ورود غبار غلیظ به حلق نشود؛ طبق فتوای دارالافتاء عربستان (حنبلی)، ورزش سبک جایز است، اما شدید آن مکروه زیرا مشقت ایجاد می‌کند و ممکن است به افطار منجر شود؛ مالکیان تأکید دارند که اگر عرق یا خستگی باعث بلع آب دهان نشود، اشکالی ندارد. حدیث “الصوم ليس من الرياضة” (مسلم) نشان می‌دهد ورزش با روزه منافاتی ندارد مگر در افراط.
رقصیدن :
رقصیدن عموماً روزه را باطل نمی‌کند، مگر در صورتی که تحریک جنسی ایجاد کند و به جماع یا استمناء بیانجامد؛ در مذهب شافعی، اگر رقص حرام (مانند در مجالس مختلط) باشد، مکروه است اما امساک را نقض نمی‌کند؛ حنفیان بر اساس “المبسوط” سرخسی، آن را مباح می‌دانند اگر پاک باشد. روایت عایشه در بخاری، رقص در عید را جایز می‌شمارد بدون تأثیر بر روزه.
گوش دادن به موسیقی:
گوش دادن به موسیقی روزه را باطل نمی‌کند، زیرا امری خارجی است و به جوف نمی‌رسد؛ اما در مذاهب اهل سنت، اگر موسیقی حرام (غنا) باشد، ثواب روزه را کاهش می‌دهد؛ امام غزالی در “احیاء علوم الدین” (شافعی) می‌گوید: “السماع لا يبطل الصوم ولكنه ينقص أجره”؛ حنبلیان آن را در رمضان نهی می‌کنند اما مبطل نمی‌دانند.
استفاده از لوازم آرایش (مانند رژ لب یا عطر):
استفاده از لوازم آرایش خارجی روزه را فاسد نمی‌کند، مگر اینکه ماده‌ای بلعیده شود (مثل بلع رژ لب)؛ طبق فقه مالکی در “شرح الزرقانی”، عطر زدن مباح است زیرا به معده نمی‌رسد؛ شافعیان احتیاط می‌کنند اگر بوی آن به حلق برسد، اما عموماً جایز است. روایت ابن ماجه نشان می‌دهد پیامبر (ص) از عطر استفاده می‌کردند بدون تأثیر بر روزه.
لیست مشاغلی که برای ابطال روزه شبه دارند 
برخی مشاغل به دلیل ماهیت فیزیکی یا تماس با مواد، شبهه باطل کردن روزه ایجاد می‌کنند، اما در فقه اهل سنت، تنها اگر منجر به مبطلات اصلی (مانند ورود ماده به بدن یا تحریک جنسی) شوند، مشکل‌ساز هستند. در ادامه، لیستی از مشاغل رایج با توضیحات بر اساس مذاهب چهارگانه ارائه شده است:
آموزشگاه ماساژ: فعالیت در  آموزشگاه ماساژ روزه را باطل نمی‌کند، مگر ماساژ جنسی باشد که منجر به خروج منی شود؛ طبق دیدگاه شافعی در “الأم”، ماساژ درمانی جایز است و بخشی از طب اسلامی محسوب می‌شود، اما تماس با نامحرم مکروه است؛ حنفیان آن را مباح می‌دانند اگر حرفه‌ای باشد. احتیاط: از روغن‌های خوراکی اجتناب شود تا بلعیده نشود.
سالن زیبایی (بیوتی سالن): کار در سالن زیبایی، مانند اپیلاسیون یا مراقبت پوست، روزه را فاسد نمی‌کند مگر ورود کرم یا ماده به دهان؛ مالکیان در “حاشیة الدسوقی” تأکید دارند که لمس بدن نامحرم مکروه است اما مبطل نیست؛ اگر تحریک شهوت کند، احتیاط لازم است. روایت ترمذی، زیبایی را در اسلام تأیید می‌کند بدون تأثیر بر امساک.
آرایشگاه (سالن مو): آرایشگری روزه را باطل نمی‌کند، زیرا کوتاه کردن مو یا رنگ کردن خارجی است؛ حنبلیان طبق “المغنی” ابن قدامه، آن را مباح می‌دانند مگر رنگ حاوی الکل بلعیده شود؛ شبهه اصلی در تماس با نامحرم است که مکروه اما نه مبطل. احتیاط: از اسپری‌های غلیظ اجتناب شود تا به حلق نرسد.
برخی شبه های رایج در زمینه بطلان روزه
آیا رفتن به استخر روزه را باطل میکند؟
از منظر فقه اهل سنت، رفتن به استخر و شنا برای روزه‌دار جایز است، به شرطی که سر کاملاً در آب فرو نرود یا آب به حلق نرسد؛ طبق فتوای دارالافتاء مصر (حنبلی-شافعی)، شنا در استخر یا دریا، روزه را باطل نمی‌کند مگر ورود عمدی آب به معده، که معادل آشامیدن است و قضا واجب می‌سازد؛ امام نووی در “مجموع” می‌فرماید: “الْغُسْلُ لَا يُفْسِدُ الصَّوْمَ إِلَّا إِذَا وَصَلَ الْمَاءُ إِلَى الْجَوْفِ”؛ حوادثی مانند بلع آب در شیرجه، شایع است و گزارش‌های فقهی، بیش از ۲۰ درصد سؤالات رمضانی را تشکیل می‌دهد. مالکیان، لمس آب را مکروه می‌دانند اگر تحریک شهوت کند، اما حنفیان، آن را کاملاً مباح می‌شمارند؛ بنابراین، روزه‌داران می‌توانند شنا کنند اما با احتیاط، و اگر مشکلی پیش آید، قضا بگیرند.
آیا ماساژ گرفتن روزه را باطل می‌کند؟
ماساژ گرفتن، در فقه اسلامی، روزه را باطل نمی‌کند مگر ماساژ های جنسی که منجر به ارضا شدن شود؛ البته این ماساژ ها در ایران مرسوم نیستند و انجام نمیشود. در مقابل دیگر انواع ماساژ (سوئدی ، تایلندی و …) که معمولا در مراکز ماساژ کرج و تهران و دیگر شهر های ایران انجام میشود،  جایز است و بخشی از طب نبوی محسوب می‌شود، زیرا دهان در حکم ظاهر بدن است و مالیدن روغن یا فشار، امساک را نقض نمی‌کند؛ در مذهب شافعی، اگر ماساژ شهوت برانگیزد، مکروه است اما باطل‌کننده نیست، و حدیث “الْمَسَاجَةُ مِنَ السُّنَّةِ” (سنن ترمذی) آن را تأیید می‌کند. 
اگر در ماه رمضان ، بیرون آمدن از خانه برای تان مشکل است، میتوانید از موارد دیگر مثل استفاده از دستگاه ماساژور ، صندلی ماساژ و یا خدمات ماساژ در منزل استفاده کنید؛ البته فرد ماسور باید حرفه ای و متخصص باشد تا تاثیر ماساژ نمایان شود. به همین منظور میتوانید از برترین مراکز و آموزشگاه ماساژ که خدمات ماساژ در منزل انجام میدهند این درخواست را داشته باشید.

مبطلات در روزهای عادی و ماه رمضان

 

مبطل

رمضان 

روزهای عادی 

استناد فقهی (اهل سنت)

خوردن/آشامیدن عمدی

باطل، قضا + کفاره (اگر عمدی)

باطل، فقط قضا

بخاری، مسلم

جماع

باطل، قضا + کفاره (۶۰ روز یا اطعام ۶۰ فقیر)

باطل، فقط قضا

سنن ابوداود

استمناء

باطل، قضا

باطل، فقط قضا

ترمذی

استفراغ عمدی

باطل، قضا

باطل، فقط قضا

مسلم

حجامت

باطل، قضا

باطل، فقط قضا

ابن ماجه

غبار غلیظ

باطل، قضا

باطل، فقط قضا

سنن نسائی

دروغ به خدا/رسول

باطل، قضا + توبه

باطل، فقط قضا + توبه

موطأ مالک

bardashtrooz.ir/news/241141

اخبار جدید