به گزارش برداشت روز به نقل از پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)، متن کامل یادداشت محمد مهدیآبادی تحلیلگر بازارهای مالی را، در ادامه بخوانید:
بازار مس این روزها صحنه نبرد نیروهای متضادی است؛ با اینکه وزارت بازرگانی ایالات متحده هنوز هیچ ابلاغیه رسمی صادر نکرده است، فعالان بازار همگی در هراس اعمال تعرفههای ۵۰ درصدی بر واردات مس از اواسط تابستان به سر میبرند. شنیدهها حاکی از فشار سنگین لابیهای خودروسازی بر مقامات کاخ سفید در این مورد است. این وضعیت، بازرگانان را به سمت پیشخرید گسترده سوق داده؛ رشدی که حتی انتشار اخبار ورود محمولههای اضطراری ۵۰۰ هزار تنی به آمریکا هم نتوانست مانع آن شود. بماند که بسیاری از تحلیلگران همین حجم عظیم محمولههای وارداتی را عامل دیگری بر افزایش نااطمینانی در بازار میدانند، چون با هر تأخیری در اعمال تعرفه بر مس ورودی به آمریکا، این محمولهها تبدیل به بمبی ساعتی میشوند که موجودی انبارها را منفجر میکند! طرفه آنکه نااطمینانیهای عرضه مس در پرو هم به تصمیمات دولت ترامپ افزوده شده است. اعتراضات معدنکاران پرویی که به بسته شدن موقت مسیرهای عمده انتقال مس منجر شد، آنچنان تأثیرگذار بود که شرکتهای بزرگی مثل MMG و Hudbay خطر افت تولید را اعلام کردند. اخباری مبنی بر مذاکرات دولت پرو با فعالین کارگری درز کرده که حصول توافق میان طرفین را تا نوزدهم مردادماه محتمل میداند؛ که در این صورت، بازار مس با حجم عرضه زیادی مواجه میگردد. در بازارهای آسیایی هم با معمای چین مواجه هستیم. هرچند آمار رسمی این کشور که حاکی از رشد ۱۶ درصدی مصرف در ماه می است، در کانون دستگاههای تبلیغاتی پکن قرار گرفته و نشانهای از رشد تقاضا تفسیر میشود، اما واقعیت این است که افزایش و رشد عمدتاً ناشی از پیشخرید مربوط به پروژههای خورشیدی است و انتظار میرود اثر آن از اواخر تابستان کاهش یابد.
سهراهی حساس قیمت مس: پرواز، سقوط یا باتلاق نوسان
با توجه به عوامل حاکم بر بازار، برای افق کوتاهمدت ۳ سناریو محتمل است:
الف) سناریوی صعود قیمتها
محتملترین سناریو، اعمال تعرفه ۵۰ درصدی بر واردات مس از سوی دولت ترامپ است. در این حالت، انتظار داریم در بورس CME شاهد صعود انفجاری تا ۱۳,۶۷۰ دلار/تن (معادل ۶.۲۰ دلار/پوند) باشیم که احتمال چنین رشدی در وضعیت کنونی بالا (۴۵–۵۵٪) برآورد میشود. نباید از نظر دور داشت که تاریخ به ما یاد داده چنین رالیهای قیمتی ناپایدار هستند (مثل حباب مس ۲۰۱۸).
ب) سناریوی ثبات
اگر تعرفهها در آمریکا با تأخیر اجرا شوند یا میزان آنها از ۵۰ درصد کمتر باشد (مثلاً ۱۰ تا ۱۵ درصد)، ۵۰۰ هزار تن مس واردشده به این کشور اثر افزایشی تقاضای آمریکا در بازارها را خنثی میکند. در این حالت، و با فرض ادامه اختلالات عرضه در معادن تولیدکنندگان مهم جهان، انتظار میرود در CME قیمتها در دامنه ۵.۲۰–۵.۷۰ دلار/پوند (معادل ۱۱,۴۶۰–۱۲,۵۷۰ دلار/تن) نوسان کنند. احتمال تحقق این سناریو حدود ۳۰ تا۴۰ درصد برآورد میشود.
ج) سناریوی سقوط قیمتها:
در صورت موفقیت مذاکرات تجاری میان آمریکا و کشورهای منطقه یا انصراف دولت ترامپ از اعمال تعرفهها به هر دلیل دیگر، فشار تقاضای مس از سوی آمریکا در بازارها کاهش خواهد یافت. همچنین در صورت اثربخشی مذاکرات دولت پرو با فعالین کارگری، با افزایش عرضه، کاهش موجودی انبار LME هم رفع خواهد شد. در این حالت، سقوط تا قیمت ۴.۸۰ دلار/پوند (معادل ۱۰,۵۸۰ دلار/تن) در CME معقول به نظر میرسد. احتمال وقوع این حالت کمتر از دو سناریوی قبل (حدود ۲۰–۳۰٪) ارزیابی میشود.
شکاف تعرفهای: عطش بازار آمریکا، سرریز بازار آسیا
در افق ۶ ماه آینده، انتظار میرود بازار مس وارد دوران جدیدی از دوقطبی شدن شود.
بنا به پیشبینی اخیر گروه مطالعات مس (ICSG)، تولید جهانی مس در سال ۲۰۲۵ حدود ۲۸۹ هزار تن مازاد بر مصرف خواهد بود؛ مازادی که به معنی ثبات یا کاهش قیمتها در غیاب تکانههای سیاسی است. مهمترین ریسک نزولی میانمدت، کاهش چشمگیر تقاضای چین (مانند رکود ساختوساز) یا افت کلی اقتصاد جهانی است. در تحلیل سطح موجودی انبارها نیز باید توجه داشت مراکز ذخیرهسازی خصوصی یا غیردولتی مهمی وجود دارند که تحت نظارت نهادهای رسمی هم نیستند و میتوانند در بزنگاهها بسیار اثرگذار باشند. برآوردها حاکی از آن است که در ژوهانسبورگ (قطب تجاری آفریقای جنوبی و مرکز معاملات غیررسمی فلزات) و مومباسا (بندر مهم کنیا که محل ترانزیت کالاهای قاچاق یا ثبتنشده است) قریب به ۱۰۰ تن مس وجود دارد که عموماً تحلیلهای مبتنی بر دادههای رسمی به آن توجه ندارند.
در مقابل، وجود اختلالات عرضه مانند مشکلات سرمایهگذاری در پروژههای جدید، بروز اعتصابات یا کندی تولید بازیافتی، میتواند جلوی کاهش قیمت را بگیرد. باید توجه داشت فرآیند تولید بازیافتی روزبهروز به بازیگر مهمتری تبدیل میشود. دادههای ICSG نشان از رشد ۴۰ درصدی عرضه مس ثانویه در سال ۲۰۲۵ دارد.
روی هم رفته انتظار میرود در میانمدت چنانچه دولت ترامپ به وعدههای خود در خصوص وضع تعرفه ۵۰ درصدی عمل کند، بازار آمریکا با قیمتهای بالا و کمبود عرضهی مس مواجه باشد؛ کمبود عرضهای که رفع آن، علاوه بر سرمایهگذاری عظیم، حداقل نیازمند ۲ تا ۳ سال زمان است. در حالی که بازارهای آسیا و اروپا ممکن است شاهد فشار نزولی قیمتها به دلیل کاهش واردات آمریکا باشند.