01:12 - 26 تیر 1404

آخرین اخبار
یادداشتی از محمد مهدی‌آبادی، تحلیلگر بازارهای مالی؛
محمد مهدی‌آبادی، تحلیلگر بازارهای مالی، در یادداشتی که در اختیار پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا) قرار داده، نوشت: بازار فولاد جهانی در ۲ هفته اخیر (از ابتدای جولای ۲۰۲۵) تحت تأثیر ۴ محور کلیدی با کاهش ۳.۲ درصدی مواجه شده و به پایین‌ترین سطح ۶ ماهه خود، یعنی حدود ۴۹۵ دلار/ تن(FOB دریای سیاه) رسیده است. این روند نزولی نتیجه کاهش تقاضای جهانی به دلیل کندی رشد اقتصادی در چین و اروپا، افزایش موجودی انبارهای فولاد در آسیا، تقویت شاخص دلار به میزان ۰.۳ درصد، و کاهش قیمت سنگ‌آهن به زیر ۱۰۰ دلار برای هر تن است. با این حال، تحلیل‌های نهادهای معتبر مانند World Steel Association و OECD حاکی از چشم‌انداز صعودی میان‌مدت برای قیمت شمش فولاد، با هدف قیمتی ۵۵۰ دلار بر تن تا پایان ۲۰۲۵ است.

به گزارش برداشت روز به نقل از پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)، متن کامل یادداشت محمد مهدی‌آبادی تحلیلگر بازارهای مالی، را در ادامه بخوانید:

در روزهای اخیر، قیمت شمش فولادی در بازار جهانی تحت تأثیر تغییرات قیمت مواد اولیه (قراضه و سنگ آهن) و تحولات بازار چین قرار گرفت، در حالی که قیمت محصولات نهایی مانند شمش و میلگرد ثبات نسبی داشتند. هرچند در بازار داخلی، قیمت شمش به دلیل عواملی از جمله نوسانات نرخ ارز، افزایش قیمت مواد اولیه و تعهدات صادراتی، روند افزایشی قابل توجهی را پشت سر گذاشت. پیش‌بینی‌ها برای نیمه دوم سال ۲۰۲۵ بازارهای جهانی، حاکی از کاهش قیمت‌ها در کوتاه‌مدت و بهبود تدریجی در ادامه است.

بمباران قیمت‌ها در بازار فولاد

افت تقاضا، نخستین بمبی بود که بر سر بازار فرود آمد. گزارش World Steel Association نشان داد تقاضای جهانی فولاد در نیمه اول ۲۰۲۵ تنها ۱.۲ درصد رشد داشته و به ۱.۷۷۲ میلیارد تن رسیده، که کم‌تر از پیش‌بینی‌های قبلی (۱.۸ درصد) است. کاهش تقاضایی که عمدتا ناشی از افت فعالیت‌های ساخت‌وساز در چین و همین‌طور رکود در بخش مسکن اروپا است. بمب دوم آمار افزایش موجودی انبارها بود. طبق گزارش Argus Media، موجودی انبارهای فولاد در چین و جنوب شرق آسیا در جولای ۲۰۲۵ به ۲۵ میلیون تن رسیده که ۸ درصد بیش‌تر از میانگین ۶ ماه گذشته است. بمب بعدی تقویت شاخص دلار بود، شاخص دلار از ابتدای جولای ۰.۳ درصد تقویت شده و به ۱۰۵.۲ رسیده است. این موضوع مستقیم هزینه‌های خرید فولاد را برای کشورهای دیگر افزایش داده و به کاهش تقاضا منجر شده است. بمب آخری که بر سر قیمت‌ها فرود آمد، افت قیمت سنگ‌آهن بود. طبق گزارش World Bank، قیمت سنگ‌آهن عیار ۶۲ درصد در جولای ۲۰۲۵ متأثر از افزایش عرضه‌ی استرالیا و برزیل به ۹۵ دلار بر هر تن کاهش یافته که ۵ درصد کمتر از ژوئن ۲۰۲۵ است.

منتظر چه باشیم؟

بر اساس داده‌های نهادهای معتبر و تحولات اخیر، پیش‌بینی قیمت شمش فولاد(FOB دریای سیاه) در افق کوتاه‌مدت به شرح زیر است:

  • سناریوی پایه (احتمال ۶۰ درصد): محدوده قیمت: ۴۸۵ – ۵۰۵ دلار بر تن.

برقراری و تغییر نکردن در تقاضای ضعیف چین، افزایش موجودی انبارها، و ثبات نسبی شاخص دلار ما را به سمت این نتیجه‌گیری که بازار در کوتاه مدت دستخوش تحول جدی نخواهد شد، رهنمون می‌سازد.

  • سناریوی صعودی (احتمال ۲۵ درصد): رشد قیمت به ۵۲۰ – ۵۴۰ دلار بر تن.

این سناریو در صورتی رخ خواهد داد که شاهد افزایش غیرمنتظره تقاضا از سوی هند، همزمان با کاهش عرضه فولاد از سمت کشورهای CIS و بهبود شاخص PMI صنعتی چین باشیم.

  • سناریوی نزولی (احتمال ۱۵ درصد): افت قیمت به ۴۶۰ – ۴۸۰ دلار بر تن.

تشدید روند نزولی قیمت سنگ‌آهن، رکود اقتصادی در اروپا در کنار اعمال محدودیت‌های صادراتی جدید توسط چین عواملی هستند که می‌توانند به تحقق این سناریو بیانجامند.

صعود مجدد قیمت‌ها در چشم‌انداز میان‌مدت

چشم‌انداز میان‌مدت قیمت‌ها در بازار جهانی فولاد برخلاف حرکت کوتاه مدت، صعودی است. پیش‌بینی می‌شود سرمایه‌گذاری‌های زیرساختی در هند و جنوب شرق آسیا (مانند ویتنام) تقاضای فولاد را تا پایان ۲۰۲۵ به میزان ۲.۵ درصد افزایش دهد. افزایش تقاضای زیرساختی جنوب آسیا، چنانچه با تحولات ژئوپلیتیک مثبتی مانند ثبات نسبی در خاورمیانه و ورود تقاضای پروژه‌های بازسازی عراق و سوریه همراه شود، چشم‌انداز افزایشی قیمت‌ها را محتملتر می‌سازد. چشم‌اندازی که با انتظار کاهش نرخ بهره فدرال رزرو از سپتامبر ۲۰۲۵ حتی بیشتر تقویت می‌شود. اگر به این عوامل احتمال محدودیت عرضه فولاد در اتحادیه اروپا به دلیل هزینه‌های بالای انرژی(آنچنان که در نیمه اول سال جاری میلادی افت ۴.۳ درصدی را رقم زد) را هم اضافه کنیم، باید منتظر بازگشت رونق به بازار جهانی فولاد در میان‌مدت (افق ۶ ماهه آینده) باشیم.

بنا به آنچه گفته شد در افق کوتاه‌مدت، سناریوی پایه (۴۸۵ – ۵۰۵ دلار بر تن) محتمل‌ترین گزینه است و افت قیمت به زیر ۴۸۵ دلار می‌تواند فرصت خرید استراتژیک برای سرمایه‌گذاران باشد. با این حال، باید داده‌های کلیدی مانند شاخص PMI چین و گزارش تولید فولاد World Steel Association در روزهای آتی به دقت رصد شوند. در میان‌مدت، با توجه به محرک‌هایی مانند کاهش نرخ بهره فدرال رزرو، افزایش تقاضای زیرساختی در آسیا و محدودیت عرضه در اروپا، پیش‌بینی قیمت ۵۵۰ دلار بر تن تا پایان ۲۰۲۵ منطقی به نظر می‌رسد، هرچند تحولات ژئوپلیتیک در خاورمیانه و سیاست‌های تجاری چین می‌توانند این پیش‌بینی‌ را تحت تأثیر قرار دهند.

bardashtrooz.ir/news/224000

اخبار جدید