.
برداشت روز- سبحانی افزود: تولید گندله در سال ۱۴۰۳ تنها نیم درصد و در تولید کنسانتره در این سال تنها ۶.۷ درصد بیشتر از سال ۱۴۰۳ بود.
رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران ظرفیت تولید کشور را بالاتر از ۵۰ میلیون تن در سال عنوان و تصریح کرد: به دلیل کاهش برق و گاز تولید سالانه حدود ۳۰ میلیون است و بخش قابل توجهی از تولید از بین رفته است.
سبحانی در ادامه نگاهی به صادرات فولاد ایران داشت و گفت: ارزش صادرات محصولات طویل در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۴۰۲، ۹ درصد رشد داشت در حالی که ارزش صادرات محصولات میانی ۲۶ درصد افت کرد. همچنین در حالی که واحدهای فولادی اکنون نیاز به کنسانتره دارند اما صادرات آن در فروردین ۱۴۰۳ نسبت به ۱۴۰۴ افزایش داشته است.
وی افزود: در این شرایط، عدالت در توزیع برق رعایت نمیشود. برخی صنایع، به ویژه فولاد، به دلیل اهمیت اقتصادی، اشتغالزایی و ارزآوری، باید در اولویت قرار داشته باشند. اما شاهد هستیم که از یک سو، برق یک کارخانه قطع و از سوی دیگر، این واحدها ملزم به کاهش ۹۰ درصدی مصرف میشوند؛ تصمیمی که منطقی و عادلانه نیست. این در شرایطی است که طبق توافقات صورت گرفته بنا بود حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد از ظرفیت برق مصرفی صنایع فولادی کاهش پیدا کند، اما حالا این شرایط برعکس شده و به جای اینکه ۱۰ تا ۱۵ درصد کاهش ظرفیت داشته باشیم و با ۸۵ تا ۹۰ درصد انرژی موردنیاز فعالیت کنیم، ۹۰ درصد برق موردنیاز فولادسازان قطع شده است.
سبحانی گفت: این رفتار نه تنها به تولید و اشتغال آسیب میزند بلکه ضربهای به اقتصاد کشور است. صنعت فولاد با وجود سرمایهگذاریهای فراوان و استفاده از تکنولوژیهای روز، باید حفظ شود. در حالی که بخشی از مشکلات به کمبود برق مربوط است، مدیریت نادرست و نبود هماهنگی بین وزارت نیرو و صنایع، بحران را تشدید کرده است.
وی در ادامه افزود: در ماه فروردین، با توجه به ظرفیتهای موجود، تولید فولاد کشور به گونهای پیشبینی میشد که در صورت تداوم این روند، تولید سالانه به ۳۹ میلیون تن برسد. اما در عمل، تولید نهایی سالانه به ۳۰ میلیون تن کاهش یافت. این کاهش تولید عمدتاً به دلیل مشکلاتی مانند کمبود مواد اولیه و محدودیتهای تأمین برق صنایع بزرگ، به ویژه در فصل تابستان، بوده است. این میزان کاهش تولید معادل حدود یک سوم تولید فولاد در سال ۱۴۰۳ است.
سبحانی در رابطه با وضعیت صادرات عنوان کرد: در فروردین ۱۴۰۴، تولید محصولات طویل نسبت به مدت مشابه سال قبل با کاهش ۱.۱ درصدی مواجه شد، اما تولید فولاد خام ۴.۶ درصد افزایش یافت که نشانه مثبتی در آغاز سال جدید محسوب میشود. در همین مدت، صادرات محصولات نوردی ۱۸ درصد کاهش یافته است. بخشی از کاهش صادرات به دلیل فعالیت واسطهها و استفاده از کارتهای بازرگانی یکبار مصرف است که باعث عدم ثبت صادرات در آمار رسمی و کاهش شفافیت میشود. این صادرات غیررسمی، علاوه بر آسیب به درآمد ارزی کشور، موجب رقابت ناسالم، فروش زیرقیمت کارخانه و افزایش تعرفه در کشورهای مقصد، از جمله عراق و افغانستان شده است.
سبحانی درباره سیستم بازگشت ارز اظهار داشت: مهمترین چالشهای موجود در حوزه قوانین صادرات، استفاده گسترده از کارتهای بازرگانی یکبار مصرف و ناهماهنگی میان سامانههای گمرکی است. پیشنهاد شده است که کارتهای بازرگانی به اشخاص حقیقی یا حقوقی معتبر متصل شوند تا امکان سوءاستفاده کاهش یابد. در حوزه تأمین ارز، صادرکنندگان موظف به بازگشت ارز به سیستم رسمی هستند و تنها پس از آن میتوانند برای واردات ارز دریافت کنند. این موضوع باعث اختلال در برنامهریزی تولید شده است.
سید رسول خلیفه سلطانی، دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در این نشست گفت: تصور غالب این است که اگر در محدودیت انرژی با یک بخش (فولاد) برخورد شود تبعات کمتری دارد در حالی که ۳۰ میلیارد دلار ارزش جایگزینی صنعت فولاد کشور است، در این شرایط جریانی علیه صنعت فولاد با تاکید بر ضعیف بودن فناوری و بالا بودن مصرف حامل های انرژی در افکار عمومی علیه فولاد شکل می گیرد در حالی که کشور ما در اهن سازی مزیت مطلق فناورانه دارد.
وی افزود: ما بزرگ ترین تولیدکننده آهن اسفنجی جهان هستیم و در حالی که تولید دی اکسید کربن از آهن اسفنجی بسیار کمتر از کوره بلند است، این ثروت ملی ماست اما دولتی ها دقت نظر ندارند و اقدام به تخریب صنعت فولاد می کنند، پتروشیمی و معدن و صنایع معدنی صنایع پیشرو هستند و نباید مورد بی اعتنایی قرار گیرند.
احسان دشتیانه، عضو هیات رئیسه انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در سخنان خود در این نشست گفت: سفره ای که نان ندارد چراغ نیاز ندارد. ما به عنوان نمایندگان کارگران می گوییم که صدها هزار کارگر صنعت فولاد در معرض بیکاری هستند و سیاستگذار باید بداند که اگر صنعت فولاد تعطیل شود دیگر مالیاتی هم نیست که پرداخت شود و دولت با کسری بودجه رو به رو می شود، ما در جلسه اخیر با وزیر صمت متوجه نگرانی شدید ایشان در این زمینه شدیم. اوضاع خیلی بحرانی است در این شرایط آسان ترین کار قطعی برق کارخانه ها است در حالی که ۲میلیون نفر اشتغال مستقیم و غیرمستقیم صنعت فولاد است.
وی افزود: این حرفها را برای ثبت در تاریخ میگوییم؛ اگر کارخانهها تعطیل شوند دیگر روشن نمیشوند. اگر صنایع تعطیل شوند؛ خانهها هم برق نخواهند داشت. اگر دولت به داد صنعت فولاد نرسند؛ اگر صنایع تولید نکنند؛ امکان مالیاتگیری نیست. اگر صنایع تولید نکنند، امکان ارزآوری نیست.