02:46 - 30 اردیبهشت 1404

آخرین اخبار
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار:
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: رشد اقتصادی بدون بهره‌وری، رشد پایداری نخواهد بود.

به گزارش برداشت روز، به نقل از روابط‌عمومی سازمان بورس و اوراق بهادار، حجت‌اله صیدی در پنل تخصصی «سرمایه‌گذاری در تولید برای ارتقای بهره‌وری» در چهاردهمین جشنواره ملی بهره‌وری، بر لزوم جلب اعتماد سرمایه‌گذاران، اجرای حاکمیت شرکتی، تقویت گزارشگری مالی و گزارش تفصیلی مدیریت تأکید کرد.

وی با اشاره به اینکه سال‌هاست رشد اقتصادی پایدار دغدغه اصلی کشور و مسؤولان بوده و هست، اظهار کرد: عدد رشد اقتصاد هشت درصدی به آرزویی شیرین تبدیل شده و همه ما می‌خواهیم برای تحقق آن نقش‌آفرینی کنیم. امسال سال هدف‌گذاری چشم‌انداز ۲۰ ساله کشور است؛ جایی که قرار بود اقتصاد اول منطقه باشیم.

صیدی افزود: اکنون بر اساس شاخص تولید ناخالص داخلی به قیمت اسمی، اقتصاد ایران در رتبه چهارم منطقه قرار دارد و در حالی که پیش‌تر با کشورهایی مانند عربستان و ترکیه رقابت نزدیکی داشتیم، اکنون این کشورها بیش از دو برابر ایران تولید ناخالص داخلی دارند و امارات نیز در جایگاه سوم ایستاده است. البته از نظر شاخص قدرت خرید، اقتصاد ایران در رتبه سوم منطقه قرار دارد.

رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: نظریه‌های معتبر اقتصادی در حوزه رشد، دو عامل «تشکیل سرمایه» و «بهره‌وری» را در کانون توجه خود قرار داده‌اند. بدون سرمایه‌گذاری، رشد اقتصادی قابل توجه ممکن نیست و بدون بهره‌وری نیز این رشد، پایدار نخواهد بود.

وی با اشاره به چرخه‌های کوتاه‌مدت رشد که گاه به‌واسطه افزایش صادرات نفتی محقق می‌شود، گفت: آنچه برای کشور اهمیت دارد، رسیدن به رشد پایدار و باثبات است. تجربه جهانی نیز نشان داده تحقق رشد بلندمدت بدون بهره‌وری امکان‌پذیر نیست. در مدل‌های مختلف رشد، از جمله مدل رشد سولو نیز اثبات شده است که بدون بهره‌وری، تشکیل سرمایه به تنهایی کارساز نیست.

صیدی با بیان اینکه بهره‌وری و سرمایه‌گذاری رابطه دوطرفه با یکدیگر دارند، تصریح کرد: سرمایه‌گذاری منجر به خرید تجهیزات و فناوری شده و این امر بهره‌وری را افزایش می‌دهد؛ در مقابل بهره‌وری بالا نیز سرمایه‌گذاران را به مشارکت بیشتر ترغیب می‌کند و صرفه‌جویی در مقیاس را به همراه دارد که خود موجب رشد درآمد و ایجاد سرمایه جدید می‌شود.

وی محل اصلی تشکیل سرمایه در بلندمدت را بازار سرمایه عنوان کرد و افزود: در ادبیات مالی، سرمایه‌گذاری‌های کوتاه‌مدت در بازار پول و سرمایه‌گذاری‌های بلندمدت در بازار سرمایه صورت می‌گیرد. برای جذب سرمایه، نیازمند سازوکارهایی هستیم که اعتماد سرمایه‌گذار را جلب کنند که این امر مستلزم رعایت حقوق سهام‌داران، شفافیت در تقسیم سود و به رسمیت شناختن مالکیت است.

رئیس سازمان بورس با اشاره به نقش نهاد ناظر در این زمینه گفت: یکی از وظایف اصلی نهاد ناظر بازار سرمایه، جلب اعتماد سرمایه‌گذاران از طریق سازوکارهای مؤثر نظارتی است. در همین راستا، ابزارهایی مانند استقرار حاکمیت شرکتی و گزارشگری ESG در بسیاری از کشورها توسعه یافته‌اند و در ایران نیز برخی از آن‌ها بومی‌سازی شده‌اند.

وی اضافه کرد: تشکیل کمیته‌های تخصصی در ساختار شرکت‌ها و تفکیک نقش سیاست‌گذار از مجری، به تحقق بهتر اهداف حاکمیت شرکتی کمک می‌کند. همچنین استانداردهای ESG که ابعاد اجتماعی، زیست‌محیطی و حکمرانی را در بر می‌گیرند، به‌سمت شاخص‌های کمی و قابل سنجش سوق پیدا کرده‌اند تا گزارشگری در این حوزه ملموس‌تر باشد.

صیدی با اشاره به اهمیت گزارش تفصیلی مدیریت در بازار سرمایه ایران، گفت: این گزارش باید نشان دهد که شرکت با چه هزینه‌هایی به تولید رسیده و چه دستاوردهایی به‌دست آورده است. در این راستا، بازتعریف بهره‌وری و نحوه سنجش آن نیز اهمیت دارد؛ چرا که برخی تعاریف سنتی دیگر پاسخگوی نیازهای جدید نیستند.

وی در پایان ابراز امیدواری کرد که با ارتقای بهره‌وری، تقویت اعتماد سرمایه‌گذاران و توسعه زیرساخت‌های بازار سرمایه، بتوان مسیر رشد پایدار و تشکیل سرمایه بلندمدت را هموار ساخت.

bardashtrooz.ir/news/216904

اخبار جدید