به گزارش برداشت روز، احمد فتاحی مدیر اکتشاف ایمیدرو، با اشاره به نقش وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) در حوزه اکتشاف، گفت: وزارت صمت دو بازوی اجرایی دارد: سازمان زمینشناسی و سازمان توسعه معادن. بخش اولیه اکتشافات بر عهده سازمان زمینشناسی است و ادامه فرآیند به عهده ایمیدرو قرار دارد.
وی افزود: بر اساس قانون، موظف به دریافت پروانه اکتشاف برای محدودههای مشخص هستیم. همچنین در ۱۰ سال گذشته، تمرکز ویژهای بر این موضوع داشتیم و تاکنون ۲۵۰ پروانه اکتشافی برای ایمیدرو و شرکتهای تابعه صادر شده است.
سرمایهگذاریهای کلان و رکوردهای حفاری
مدیر اکتشاف ایمیدرو از سرمایهگذاری ۴۰ هزار میلیارد ریالی این سازمان در سال گذشته خبر داد و گفت: در حوزه اکتشاف، رکورد ۶۷۰ هزار متر حفاری را ثبت کردیم که برای اولین بار در کشور محقق شده است. برنامه داریم این رکورد را در سال جاری نیز حفظ کنیم.
وی با اشاره به همکاری با بخش خصوصی، اظهار داشت: ۲۵۰ پروانه اکتشافی دریافتشده در دستور کار سرمایهگذاری قرار دارد. سال گذشته، ۷۸ پرونده منجر به جذب سرمایه شد و اکتشافات به استانها تحویل داده شد.
تحول دیجیتال و هوشمندسازی فرآیند اکتشاف
فتاحی به بهرهگیری از فناوریهای دیجیتال در اکتشاف اشاره کرد و گفت: در زمینه نرمافزارهای اکتشافی، از دنیا عقب نماندهایم. دسترسی به نرمافزار نسبت به سختافزار آسانتر است و در این حوزه بهروز هستیم.
وی در ادامه افزود: برای اولین بار در کشور، یک شرکت دانشبنیان فرآیند کامل اکتشاف را هوشمندسازی کرده و این طرح تا پایان سال جاری عملیاتی میشود.
اکتشاف عناصر حیاتی؛ تمرکز بر لیتیوم
مدیر اکتشاف ایمیدرو از تفکیک ۱۶ عنصر حیاتی از سوی وزارت صمت خبر داد و گفت:لیتیوم یکی از این عناصر است و پروانه اکتشاف آن را دریافت کردهایم. با این حال، عیار لیتیوم در شورابههای ایران حدود ۲۰۰ پیپیام است که بهصرفه اقتصادی نیست.
وی در خصوص همکاری با وزارت دفاع گفت: در برخی مناطق به عیار ۲۰۰ پیپیام رسیدهایم، اما در بخش خصوصی این عدد به ۸۰ پیپیام کاهش مییابد که بهرهبرداری را غیراقتصادی میکند.
چالشهای تأمین تجهیزات و برنامههای آتی
فتاحی با اشاره به محدودیتهای تأمین دستگاههای حفاری گفت: تولید برخی قطعات در داخل کشور امکانپذیر نیست و هنوز به خودکفایی نرسیدهایم. بنابراین، واردات این تجهیزات ضروری است.
وی از تشکیل کارگروهی در وزارت صمت برای تأمین ماشینآلات معدنی خبر داد و افزود: از شرکتهای زیرمجموعه مانند گلگهر و صنایع ملی مس خواستهایم تجهیزات خود را بهروز کنند.
برنامههای اکتشافی در استانهای کلیدی
مدیر اکتشاف ایمیدرو گفت: اکتشافات سال جاری در استانهای یزد، اصفهان، جیرفت و مرکزی متمرکز است. هدفگذاری ما رسیدن به ۲ میلیون متر مکعب حفاری در سال تا پایان برنامه هفتم توسعه است.
وی در پایان تأکید کرد: با همکاری بخش خصوصی و بهروزرسانی تجهیزات، امیدواریم به اهداف کلان اکتشافی کشور دست یابیم.