به گزارش برداشت روز، به نقل از ستاد خبری دومین همایش و نمایشگاه بینالمللی «ایران پتروکم»، حمید فدایی، مدیر طرحهای شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس در این نشست تخصصی برخی از موانع و مشکلات در مسیر تأمین مالی پروژهها و روند بازپرداخت اعتبارات را تشریح کرد و گفت: زمانبندی مالی پروژه باید با طول عمر و زمانبندی اجرای آن تناسب داشته باشد. بسیاری از تسهیلات پرداخت شده در سررسید یکساله به موعد پرداخت میرسند درحالیکه پروژه هنوز به سرانجام نرسیده است و همین مسئله در روند اجرایی مشکلات زیادی را به وجود میآورد.
وی یکی دیگر از موضوعات مالی مطرح را رسوب پول در حساب شرکتهای توسعهای اعلام کرد و گفت: بسیاری از این شرکتها، شرکتهای توسعهای هستند، نه تولیدی و نمیتوانند مبالغ سنگین مالی را برای نگهداشتن در اختیار بانکها قرار دهند.
فدایی افزود: از سوی دیگر به دلیل برخی از قوانین مالی، مراحل تأمین مالی پروژه و ارتباط با بانک تا زمان رسیدن به یک اندازهای از پیشرفت فیزیکی متوقف میماند و این روند کار اجرایی را با تأخیر مواجه میکند. لازم است در مطالعات اقتصادی طرح، این زمانبندی مالی و ارتباط با بانکها دیده شود تا طرحها در همان مراحل اولیه بتوانند از تسهیلات بانکی بهره ببرند.
مدیر طرحهای شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس با تأکید بر اینکه هلدینگ خلیجفارس و شرکتهای زیرمجموعه آن وزن مالی و اعتباری بالایی در سیستم بانکی دارند، افزود: لازم است سازوکاری اندیشیده شود تا نیازهای شرکتهای پتروشیمی همچون مشتریان موردی و عمومی تلقی نشود.
در ادامه این نشست تخصصی حسین پناهیان، معاون مالی شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس با بیان اینکه ماهیت طرحهای پتروشیمی بلندمدت است؛ اما طرحهای مالی کوتاهمدت هستند، افزود: این روند یک ناهماهنگی را ایجاد میکند که تا پایان پروژه ادامه دارد.
پناهیان با اشاره به شرایط تحریم و محدودیت در روشهای تأمین مالی، گفت: پیشنهاد دادهایم تا بخشی از سهام را بهعنوان اوراق بدهی منتشر کنیم تا در زمان پایان پروژه و سررسید، این سهام قابلعرضه در بورس هم باشد. این موضوع به دلیل اینکه قبلاً سابقه نداشته کمی پیچیدگی دارد؛ اما اگر موفق شویم گرهگشایی بزرگی در کار بانکی و اجرای پروژهها رخ خواهد داد.
محمودرضایی، سرپرست مدیریت مالی شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس هم در این نشست با تأکید بر اینکه در شرایط امروز باید به تأمین مالی با روشهای ترکیبی فکر کنیم، گفت: ازآنجاییکه شرکتهای پتروشیمی ارز موردنیاز کشور را تأمین میکنند، پروژههای پتروشیمی بهعنوان پروژههایی ملی مطرح هستند و تأخیر و دیرکرد آنها مستقیماً در معیشت آنها اثرگذار است.
اسماعیل لله گانی، مدیرعامل بانک رفاه کارگران با تأکید بر اینکه سیاستهای بانک مرکزی در مورد کنترل نقدینگی شرکتهای زیادی را با مشکل تأمین مالی مواجه کرده و در مضیقه قرار داده است، گفت: بانک رفاه با توجه به سهامداران دولتی که دارد، وارد کار بنگاهداری شده و با شرکتهای زیادی برای تأمین مالی همکاری دارد. در همین راستا روشهای تأمین مالی نوینی را هم ابداع کردهایم و به دنبال راهکارهای جدید هستیم.
وی برخی از روشهای نوین تأمین مالی این بانک را شامل گواهی سپرده مدتدار ویژه سرمایهگذاری خاص، تأمین مالی از طریق انتشار اوراق بدهی، استفاده از منابع داخلی بانک با ایجاد میانگین حساب، راهاندازی صندوق مالی پروژه، تسهیلات اعتبار خریدار از محل بانک ایران اروپا، تسهیلات ارزی از محل صندوق توسعه ملی، تسهیلات مالی میان و بلندمدت خارجی (فاینانس)، تسهیلات مالی بابت واردات و صادرات از منابع داخلی بانک اعلام کرد.
لله گانی یکی دیگر از اقدامات تأمین مالی بانک رفاه کارگران را توکنایز کردن داراییها و فروش توکنها و راهکارهای نوین تسهیل مبادلات ارزی اعلام کرد و گفت: در حال حاضر بانک رفاه کارگران با مجموعههای بزرگی همچون پتروشیمی شازند، امیرکبیر و فولاد مبارکه همکاری دارد و همین مدلهای تأمین مالی میتواند در شرکتهای دیگر هم به کار گرفته شود.
افشار سرکانیان، مدیرعامل تأمین سرمایه بانک ملت هم در این نشست با اشاره به روشهای موفق تأمین مالی در همکاری بانکها و پتروشیمیها، گفت: بسیاری از شرکتها تصور نمیکردند؛ اما انتشار اوراق مرابحه با موفقیت انجام شد و در حال حاضر دوتا سه مجموعه پتروشیمی در هلدینگ از این روش استفاده میکنند. به نظر میرسد با توجه به ماهیت پروژههای بلندمدت پتروشیمی در هلدینگ و نیازهای ارزی که دارند، این روش کماکان میتواند مفید باشد.
وی با اشاره به ضرورتها و الزاماتی که در کشور وجود دارد و به این واسطه پتروشیمی به بالادست صنعت نفت ورود کردهاند، گفت: دولتها به دلیل نیازی که به ارز پتروشیمیها دارند مجوزها و مصوباتی خاص را در برخی از موارد صادر کردهاند که نمونه آن را در منطقه مکران میبینیم. به نظر میرسد هلدینگ میتواند در قالب پیشنهادی به دولت مجوزهایی را برای بانکها بگیرد تا بهعنوان فاینانسر به پروژهها وارد شوند. این شرایط حضور حتماً برای بانکها هم جذاب خواهد بود.
سرکانیان با بیان اینکه اجرای صندوق پروژه و شرکت سهامی، پیشنهادهای خوبی هستند؛ اما تاکنون به دلیل عدم اعتماد متقابل چندان موفق نبوده است، گفت: با توجه به اتفاقاتی که طی سالهای گذشته در بازار سرمایه رخداده است مردم اعتمادی برای حضور در این پروژههای بلندمدت ندارند. در حال حاضر حداقل ۹ هزار و ۳۰۰ همت نقدینگی در جامعه وجود دارد که عموماً در فضاهای غیرمولد گردش دارد.
وی در ادامه با بیان اینکه خود هلدینگ از شرکتهای زیرمجموعهاش جلوتر است و اقدامات خوبی در زمینه اعتمادسازی بین مردم داشته است، افزود: هلدینگ و شرکتهای زیرمجموعه آن میتوانند اعتمادسازی خوبی داشته باشند و ابزارهای خوبی را هم در اختیار دارند.
رضا بزرگ، معاون مدیرعامل بانک تجارت هم در این نشست با اشاره مدل همکاریها در قبل و بعد از تحریم، گفت: در شرایطی که تحریمها نبود، همکاریهای بانکی سادهتر بود و یک پروژه بزرگ مثل پتروشیمی جم را در مدت یک سال و دو ماه تمام میکردیم؛ اما امروز باید نگاهی متفاوت نسبت به تأمین مالی پروژهها داشته باشیم چرا که مدتزمان اجرای آنها طولانی شده است و تمرکز اصلی پروژهها قبلاً روی مسائل فنی بود؛ اما الان روی تأمین مالی و بازپرداخت پروژه است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر از ۲ تا ۹ درصد کارمزد روی تسهیلات وجود دارد و این عدد در نهایت روی قیمت تمام شده پروژه و مدتزمان آن تأثیر میگذارد، افزود: در شرایط فعلی تیم مالی از همان ابتدا باید در کنار تیم فنی و اجرایی حضور داشته باشد و مشاور بانکی از ابتدا جزو پروژه تعریف شود و در همه مراحل این موضوعات را اعلام کند.
بزرگ با اشاره به تسهیلاتی که دولت برای برخی پروژههای پیشران و بالای ۸۰ درصد در نظر گرفته است، گفت: بازپرداخت این پروژهها تا ۱۸ ماه تمدید میشود و این یکی از موضوعات مهم در همکاری بانکها خواهد بود. نکته مهم در ارتباط با پروژهها این است که ما کل مجموعه هلدینگ را در نظر میگیریم، نه یک پروژه را و این رویکرد در هماهنگی و ارائه خدمات تأثیر زیادی دارد.
بر اساس این گزارش، در ادامه این جلسه نمایندهای از شرکت تأمین سرمایه خلیجفارس، شیوههای جدید در تأمین مالی را تشریح و جزئیاتی از موضوعات قانونی و الزامات قراردادی را مطرح کرد. همچنین در این جلسه همچنین نمایندگانی از بانکهای صادرات و ملی هم به بیان نقطهنظرات خود پرداختند و در ادامه پرسشوپاسخ در مورد برخی پروژهها انجام شد.
دومین نمایشگاه «ایران پتروکم» با شعار «حمایت از تولید دانشبنیان» از روز شنبه، ۲۲ دی به مدت روز با حضور بیش از ۱۴۰ شرکت پتروشیمی و شرکتهای داخلی، دانشبنیان و فناور حوزه پتروشیمی از ساعت ۱۷ تا ۲۲ در محل نمایشگاههای بینالمللی جزیره کیش دایر است.
این نمایشگاه باهدف حمایت از تولید داخلی و استفاده حداکثری از توان شرکتهای دانشبنیان و فناور، همسو با تکمیل رویداد پتروفن و اجراییشدن نیازسنجیهای صورتگرفته از سوی شرکتهای دانشبنیان در صنعت پتروشیمی کشور با محوریت شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس برگزار شده است.