سنندج دومین شهر بزرگ کردنشین ایران و مرکز استان کردستان است که در سال ۱۰۴۶ هجری قمری توسط سلیمان خان اردلان برای اهداف نظامی بنا شده است. این شهر از سمت غرب به کوه آبیدر، از سمت شمال به کوه شیخ معروف و از سمت جنوب به کوه سراجالدین محدود شده است. سنندج که در منطقه کوهستانی زاگرس و در ارتفاع ۱۴۵۰ تا ۱۵۳۸ متری از سطح دریا واقع شده و دارای آبوهوایی سرد و نیمهخشک است. در گذشته این شهر بهعلت اهمیت نظامی و واقع شدن در پای کوه «سنه دژ» نامیده میشد.
خانه کرد (عمارت آصف وزیری)خانه کرد بزرگترین موزه مردمشناسی مربوط به یک قومیت در ایران است و از جالبترین جاهای دیدنی استان کردستان به شمار میآید. این بنا یکی از بزرگترین عمارتهای اعیانی شهر سنندج است که بهلحاظ معماری و تاریخی بسیار ارزشمند است. خانه کرد دارای آجرکاریها، گچبریها و اورسیهای زیبای مربوط به دوران صفویه است. اگر میخواهید هرچه بیشتر با این قوم ایرانی آشنا شوید، حتما به گنجینه مردمشناسی آن سر بزنید. این بنا که به دستور آصف اعظم و توسط استادکاران غیربومی ساخته شده، در خیابان امام خمینی شهر سنندج قرار دارد.
مسجد دارالاحسان (جامع)این مسجد زیبا در بلندترین نقطه بافت شهری سنندج واقع شده است، بهگونهای که گلدستههایش در همه جای شهر دیده میشود. این بنا که در سال ۱۲۲۷ هجری قمری در دوران حکومت فتحعلیشاه ساخته شده، از باارزشترین مساجد کردستان، بهلحاظ معماری است. مسجد دارلاحسان در ضلع شمالی خیابان امام خمینی سنندج قرار دارد.
مسجد و زیارتگاه هاجرخاتوناین بنا یکی از مهمترین مساجد شهر سنندج است که توسط عارفی مشهور به نام حاج شیخ شکرالله ساخته شده و اکنون در خیابان صلاحالدین ایوبی سنندج قرار دارد. طبق روایات، فرد مدفون در این امامزاده، خواهر امام رضا (ع) است که در مسیر سفر با برادر بزرگوارش در مسیر خراسان در کردستان درگذشته است. این امامزاده از سه حیاط با فضاهای مجاور، مقبره، مسجد و آرامگاه مشایخ و بزرگان سنندج تشکیل شده است. این بنا بهدلیل استفاده از گچبری، آیینهکاری و نقوش زیبای گل و گیاه و همچنین استفاده از معماری کردستانی در ایوان ستوندار جنوبی این بنا، به بنایی ارزشمند تبدیل شده است.
لینک کوتاه
https://bardashtrooz.ir/news/170860