08:17 - 21 دی 1403

آخرین اخبار
اجرا گذاشتن مهریه قطعا از حقوق عرفی، شرعی و قانونی زن است. این حق زمانی جدی گرفته می شود که زوجین در زندگی مشترک دچار تنگنا هایی می شود و متاسفانه زندگی آن ها به سمت انواع طلاق (طلاق عاطفی، طلاق توافقی و..) می رود.

مهریه مال معین و یا چیزی است که در عقد نکاح بر ذمه مرد قرار می گیرد و در صورت مطالبه زن، وی مکلف به پرداخت آن می باشد. اگر با اجرا گذاشتن مهریه قصد تنبیه همسر خود را دارید، دست نگه دارید چرا که تنبیه با اجرا گذاشتن مهریه قطعا وضعیت را بدتر خواهد کرد و زندگی را به کامتان تلخ می کند پس بهتر است با یک مشاور این موضوع را در میان بگذارید.

اغلب، مبالغ مهریه بسیار بالا بوده و در پی اجرا گذاشتن مهریه و با بالا رفتن آمار افرادی که به دلیل نداشتن مهریه به زندان می افتند. قوانینی در این زمینه وضع شده است که برای به اجرا گذاشتن مهریه باید به این قوانین توجه داشت و مراحل مربوطه را طی کرد. اجرا گذاشتن و مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت و یا مراجعه به دفتر خانه سهل والصول تر است به همین دلیل گروه وکلای دیده بان حقوق امیر در ادامه این مقاله درباره شرایط اجرا گذاشتن مهریه صحبت خواهد کرد.

گرفتن مهریه

چه زمانی زن مالک مهریه می شود؟ برخی تصور می کنند که به محض خوانده شدن خطبه ی عقد، زن مالک تمام مهر می شود و حتی دیده ایم که افراد معدودی بر این باورند که به محض تعیین مهریه در روز خواستگاری زن مالک آن است.

در مقابل باید عرض کنیم که زوجه از زمان خوانده شدن خطبه عقد تنها مالک نصف مهریه است تا زمانی که اولین مقاربت رخ دهد. اگر زوجه تمام مهریه را دریافت کرده باشد و تا قبل از اولین مقاربت اقدام به طلاق کند باید نصف آن را برگرداند. تنها در صورتی زوجه مالک تمام مهریه می شود که مقاربت بین زوجین رخ داده باشد.

اگر برای گرفتن طلاق مهریه خود را بخشیده اید و یا در طلاق توافقی ، بر سر بخشش مهر توافق کرده اید، بهتر است بدانید که می توانید بعد از طلاق اقدام به گرفتن مهریه و اجرا گذاشتن مهریه نمایید.

مراحل اجرا گذاشتن مهریه

توصیه می کنیم قبل از اقدام به اجرا گذاشتن مهریه اگر قصد بهره گیری از وکیل طلاق را ندارید حتما جهت مشاوره درباره اجرا گذاشتن مهریه و مراحل ثبت طلاق به یک وکیل مجرب مراجعه فرمایید. چرا که اینقدر شرایط افراد با هم متفاوت است که تجربه می تواند کمک شایانی به شما کند. درست است که گرفتن مهریه از حقوق زن است اما اگر تصور کرده اید که با مراجعه به دادگاه و اجرا گذاشتن مهریه سریعا این کار صورت می گیرد، قطعا در اشتباه هستید. گرفتن مهریه و یا اجرا گذاشتن آن وقت بسیار و همچنین صرف انرژی زیاد را طلب می کند.

اگر مهریه وجه نقد و یا در حکم نقد مانند سکه و طلا باشد. برای اجرا گذاشتن مهریه زوجه همراه با مدارک مربوطه (کارت ملی، شناسنامه، سند رسمی ازدواج) به دفتر ازدواج یا دایره اجرای ثبت (مستقر در دفتر ثبت اسناد محل وقوع ازدواج) و یا دادگاه مراجعه و با ارائه ی دادخواستی تقاضای صدور اجرائیه می کند.

پس از انجام اقدامات لازم برای اجرا گذاستن مهریه ابلاغیه ای برای شوهر ارسال می گردد و به او مهلت ۱۰ روزه ای داده خواهد شد تا بتواند طلب همسرش را پرداخت نماید.

در صورت عدم پرداخت مهریه توسط زوج، زوجه می تواند با اعلام اموال و دارایی های وی و یا حتی اگر زوج طلبی از دیگران دارد، تقاضای توقیف اموال وی کند.

همچنین زوجه می تواند اقدام به توقیف حقوق دریافتی زوج از سازمان ها، ارگان ها و موسسات دولتی و خصوصی کند. که تا میزان یک چهارم (مادامی که زوج متاهل است) و به میزان یک سوم (در صورتی که زن و شوهر از یکدیگر جدا شوند و زوجه ازدواج مجدد نکرده باشد) امکان توقیف وجود دارد. اگر مهریه سکه یا طلا باشد و زوج توانایی پرداخت اصل آن را نداشته باشد، قیمت روز آن (روزی که زن مهریه را از طریق دادگاه یا دفتر ازدواج مطالبه کرده است) محاسبه و ملاک اجرای قانونی حکم است. اگر ازدواج غیر رسمی بوده باشد زن برای مطالبه ی مهریه باید از طریق دادگاه اقدام به اجرا گذاشتن مهریه نماید.

قانون جدید مهریه

در قانون جدید مهریه اجرا گذاشتن مهریه ای که مهر سکه تعیین شده است کمی با دیگر موارد فرق دارد. در این حالت مرد تنها موظف به پرداخت انی ۱۱۰ تای آن می باشد و در مقابل باقی مانده اش تقسیط مهر خواهد شد و نمیتوانید از ماده دو استفاده کنید. با مراجعه به وکلای مستر دادیار می توانید از تجربه آن ها استفاده کنید.

عدم توانایی مرد به پرداخت مهریه

در صورتی که زوج هیچگونه مال و اموالی جهت توقیف نداشته باشد و مستمری بگیر نیز نباشد. زن می تواند به استناد ماده دو قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب سال ۱۳۷۷ تقاضای بازداشت یوم الادای وی را بنماید.

مهلت تجدید نظر خواهی بیست و یک روز است. زوج و زوجه در این مدت می توانند به رای دادگاه اعتراض کنند.

بعد از قطعی شدن رای دادگاه، ماده دو قانون نحوه اجرای محکومیت مالی اعمال می شود. بدین معنی است که اگر مرد معسر نباشد و بدهی خود را پرداخت نکند، به زندان انداخته می شود و در صورتی که معسر شناخته شود دادگاه رای به تسقیط مهریه می دهد.

این موضوع را در نظر بگیرید که اگر مهریه عندالاستطاعه باشد زن موظف به اثبات توانایی مرد در پرداخت مهریه است و مرد نیازی به آوردن دلیل برای ندادن مهریه ندارد.

ماده های قانونی ای که بر روی اجرا گذاشتن مهریه و به طور کلی بر روی مهریه تاثیر دارند را ذکر کرده ایم تا قبل از توافق بر سر مهر و یا قبل از اقدام به اجرا گذاشتن مهر آن ها را مطالعه فرمایید.

ماده ۱۰۷۸: هر چیزی را که مالیت داشته و قابل تملک باشد می توان به عنوان مهریه قرار داد.
ماده ۱۰۷۹: مهر باید تا حدی که باعث رفع جهالت طرفین باشد مشخص باشد
ماده ۱۰۸۰: تعیین مقدار مهر منوط به تراضی طرفین است.
ماده ۱۰۸۲: به مجرد عقد زن مالک مهر است و می تواند هر نوع تصرفی در آن داشته باشد.
ماده ۱۰۸۵: زن می تواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفای وظایفی در مقابل شوهر امتناع کند مشروط بر اینکه مهر او حال باشد. این امتناع حق نفقه را از زن ساقط نمی کند.
ماده ۱۰۸۶: اگر زن قبل از اخذ مهر به اختیار خود به ایفای وظایفی که در مقابل شوهر دارد عمل کند، دیگر نمی تواند از حکم ماده قبل استفاده کند.

ماده ۲: قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی: هر کس محکوم به پرداخت مالی به دیگری شود چه به صورت استرداد عین یا قیمت یا مثل آن و یا ضرر وزیان ناشی از جرم یا دیه و آن را تادیه ننماید، دادگاه او را ملزم به تادیه نموده و چنانچه مالی از او در دسترس باشد آن را ضبط و به میزان محکومیت از مال ضبط شده استیفا می نماید و در غیر این صورت بنا به تقضای محکو له، ممتنع را در صورتی که معسر نباشد تا زمان تادیه حبس خواهد کرد.

اجرا گذاشتن مهریه از طریق اجرای ثبت اسناد رسمی

همانطور که گفته شد یکی از راه های راحت تر و سریعتر اجرا گذاشتن مهریه اقدام از طریق اجرای ثبت اسناد رسمی مهریه است.

اجرا گذاشتن مهریه از این طریق به این صورت است که قباله ازدواج خود را به دفترخانه محل ثبت عقد ارائه و تقاضای صدور اجرائیه نماید.

سپس با اجرائیه به اداره ثبت مراجعه و مهریه را مطالبه کند که البته با پرداخت هزینه های رسیدگی به پرونده می تواند همه ی آن ها را بعدا از زوج مطالبه نماید. در همین راستا وجه نقد و یا اموال شخص که جزوه مستثنیات دین نیستند را می تواند توقیف کند.

نمونه دادخواست اجرا گذاشتن مهریه از طریق اجرای ثبت

مسئول محترم دفترخانه ازدواج شماره ……… شهرستان ……….. احتراما؛ با توجه به عقدنامه تنظیمی در آن دفتر، اینجانب ………… در تاریخ ………… با مهریه هایی معادل ……………. به عقد دایم آقای …………. در آمده ام. از آنجا که مهریه حق قانونی زن بوده و به عنوان دین بر ذمه زوج قرار داشته و عندالمطالبه می باشد، نامبرده علیرغم درخواست های مکرر از تادیه مهریه قانونی اینجانب خودداری می نماید.

لذا خواهشمند است به موجب این درخواست، ضمن صدور اجرائیه نسبت به وصول مهریه هر گونه اقدام بازم را مبذول فرمایید.

کلام آخر

گروه وکلای دیده بان حقوق امیر در این مقاله به بررسی شرایط اجرا گذاشتن مهریه پرداخت و تمامی موارد قانونی آن را برای شما شرح داد. اگر شما هم برای طلاق به درخواست زوجه و یا اجرا گذاشتن مهریه به دنبال وکیل متخصص در تهران می باشید می توانید برای مشاوره تلفنی با وکیل طلاق ما با شماره های 02188928452 و 0۹۱۲۴۷۲۶۶۴۱ تماس بگیرید و یا برای مشاوره حضوری پس از هماهنگی به آدرس تهران، خیابان فلسطین شمالی، نبش کوچه شهید نجف غزایی عتیق، پلاک 475، طبقه پنجم، واحد 57 مراجعه فرمایید.

bardashtrooz.ir/news/137913

اخبار جدید