به گزارش برداشت روز، تحقق اراده نظام جمهوری اسلامی ایران در دستیابی به اهداف اسناد بالادستی همچون افق چشم انداز، نیازمند الزامات و مقدمات خاصی است. یکی از این موارد توجه به موضوع مسوولیت پذیری اجتماعی است. در سراسر دنیا دولت ها فعالانه به ایجاد شرایط و چارچوب های توانمندساز برای مسوولیت پذیری بنگاه های اقتصادی پرداخته اند. دولت ها به مسوولیت اجتماعی به دلیل توانایی آن در تقویت توسعه پایدار و همه جانبه، افزایش رقابت پذیری ملی، جذب سرمایه گذاری خارجی و بهبود محیط کسب و کار توجه ویژه دارند.
موضوع قابل توجه در این زمینه این است که مسوولیت بنگاه های اقتصادی نسبت به جامعه و عامه مردم فراتر از ارایه کالا و خدمات است. آن ها باید این مسوولیت را حس کنند که مشکلات جامعه بخشی از مشکلات آنان به شمار می رود و باید نسبت به حل و فصل آنها همت گمارند و بخشی از امکانات مالی و انسانی خود را در این راه به کار گیرند.
جهانی شدن اقتصاد، شرکتها را بر آن داشته است تا به منظور کسب نتایج پایدار و مثبت در تجارت، محیطزیست و بهطورکلی جامعه، ارزشها و مسائل اجتماعی را در تصمیمهای خود در نظر بگیرند.مسوولیت اجتماعی شرکتها یعنی مسوولیت شرکت در پاسخگویی به پیامد فعالیتهایی که جامعه را تحت تاثیر خود قرار میدهد.
در این میان بانکها بهعنوان یکی از مهمترین مولفههای اقتصادی نقشی مهم در نهادینهسازی مسوولیت اجتماعی در جوامع ایفا میکنند. نقش بانکها بهعنوان تسهیلگر و محرک چرخهای اقتصاد و تجارت، بهعنوان نهادهای مولد ثروت و همچنین بهعنوان فراهم آورندگان خدمات مالی، بیانگر اهمیت این موسسات در به جریاناندازی حرکت فکری مسوولیت اجتماعی در کل جامعه است.
مسوولیت اجتماعی در صنعت بانکداری یک پارادایم جدید با پنج تا شش دهه عمر است. این موضوع از دهه ۱۹۵۰ میلادی به بعد در این صنعت مطرح شده است و چارچوبهای مدیریتی بانکها سعی در پاسخگویی در این حوزه داشتهاند.
به طور کلی مسؤولیت اجتماعی در سادهترین تعریف، چهارچوبی اخلاقی است که یک فرد یا یک سازمان را به مشارکت فعال در طیفی از امور اجتماعی متعهد میسازد؛ اموری که عمل به آن، منفعتی عظیم برای آحاد جامعه ایجاد میکند در این بین بانک ایران زمین در جایگاه بانکی مردمی و خوش آتیه، از سال ۱۳۹۵ با تعریف کردن مسؤولیت خود در حوزه محیطزیست، به این امر مهم ورود پیدا کرده است و البته در ابعاد دیگر نیز توانسته حضوری شایسته و قابلدفاع داشته باشد.
بانک ایران زمین در سالهای اخیر فعالیتهای زیادی در حوزه مسئولیتهای اجتماعی داشته است. این بانک در سراسر کشور ۲۶۷ شعبه دارد و بهعنوان یکی از بزرگ ترین بانک های خصوصی و سازمان های فعال مشغول فعالیت در زمینه های اقتصادی و اجتماعی است.
از جمله اقدامات این بانک بر پایه پیشبرد مسئولیت اجتماعی می توان به حمایت از سازمانهای مردم نهادی مانند کمیته امداد و سازمان بهزیستی، همکاری با سازمان محیطزیست و سازمان جنگلها در راستای حفظ منابع آب، جنگلها، کاهش مصرف انرژی ،مشارکت در ساخت مدرسه در مناطق محروم و آسیبدیده از سیل و زلزله و نیز راهاندازی پویشهای اجتماعی بهصورت جدی و در راستای اجرای مسئولیت اجتماعی فعالیت های بانک ایران زمین در حوزه سلامت اشاره کرد.
اما با شیوع ویروس کرونا این بانک اقدام ارزنده ای را در همین راستا صورت داد به طوری که می توان ادعا کرد بانک ایران زمین کارنامه درخشانی را در عرصه مسئولیت های اجتماعی در دوران بحران کرونا از خود ارائه و به یادگار گذاشت.
بانک ایران زمین در راستای حمایت از نظام سلامت کشور و بهمنظور حفظ، مراقبت و کمک به جامعه ای که در آن فعالیت میکند اقدامات متعدد و مؤثری را در جهت مقابله با ویروس کرونا انجام داده است که می توان به مشارکت درراه اندازی مرکز تجمیعی واکسن کرونا در باغموزه دفاع مقدس، افزایش خدمات بانکداری مجازی، ارائه دستگاه های ساخت واکسن در راهاندازی خط تولید واکسن کوبرکت، امهال تسهیلات صاحبان مشاغل و کسبوکارهای آسیبدیده از کرونا و … اشاره کرد.
این بانک در سال ۱۳۹۵ به عنوان بانک حامی محیط زیست با استفاده از تجارت و اندوخت های علمی و تکیه بر پشتوانه اعتماد مردمی و با هدف پاکسازی محیط زیست از انواع آلودگی پویشی با شعار «برای زندگی همین یک زمین را داریم» راه اندازی کرد، کمپین یک قطره کمتر با هدف فرهنگ سازی در زمینه مصرف صحیح آب در شهریور ۱۳۹۷ در بانک ایران زمین کلید خورد، پویش جدید حمایت از “بلوط ایران زمین” با هدف آگاه سازی جامعه نسبت به از بین رفتن درختان بلوط مناطق غرب کشور در اواخر سال ۱۳۹۷ و هم زمان با آغاز هفته منابع طبیعی راه اندازی شد، بانک ایران زمین در سال ۱۳۹۸در راستای اجرای رسالت اجتماعی خود پویش “آلرژی به مصرف انرژی” راه اندازی کرد، این بانک در ماه اسفند ۱۳۹۹ به منظور ادای دین به طبیعت در هفته منابع طبیعی، ضمن حضور در منطقه تلو و کاشت نهال، کمپین محیطزیستی بسیار مهم خود به نام #پیک -زمین را آغاز کرد.
همچنین پویش سهم من برای تالاب، جدیدترین اقدام حمایتی بانک ایرانزمین از محیطزیست است. این نهاد مالی با حمایت از پویش #سهم- من- برای- تالاب، از مخاطبان خود در بسترهای مختلف خواسته است با پیوستن به این پویش و حمایت همهجانبه از آن، دین خود را در احیای دوباره تالابهای در معرض نابودی؛ همچنین تالابهای زنده نیازمند به کمک بیشتر، ادا کنند. استقبال از این پویش نیز بسیار قابلتوجه بوده است.
این بانک به تازگی نیز در راستای پیشبرد امر خطیر مسئولیت اجتماعی،با توجه به اهمیت بحث آموزش و جایگاه ویژه فراهم سازی زیرساخت های آموزشی در توسعه یافتگی کشورها، این مهم را به عنوان مسئولیت اجتماعی لحاظ کرده است و در این زمینه اقدامات ویژه ای را صورت داده که مدرسه سازی در راس آن قرار گرفته است که نتیجه آن، بهره برداری از دو مدرسه در شهرستانهای شاوور و دارخوین استان خوزستان در مهر ۱۴۰۰ است.
همچنین بانک ایران زمین در راستای ایفای نقش مسئولیت اجتماعی به دانش آموزان مدرسه ابن سینا واقع در روستای شیرامین از توابع شهرستان آذرشهر بسته آموزشی اهدا کرد.