به گزارش برداشت روز، سردخانهها محیطی تحت کنترل هستند که در نگهداری طولانی مدت مواد غذایی و جلوگیری از فساد آن نقش مهمی دارند. با توجه به اینکه مواد غذایی در مدت زمان کوتاهی فاسد و غیر قابل استفاده خواهند شد، روش اصولی ضدعفونی سردخانه و پیروی از دستورالعملهای بهداشتی برای نگهداری طولانی مدت با حفظ کیفیت و ارزش غذایی بسیار حائز اهمیت است. چنانچه این فرآیند به درستی انجام نشود، ممکن است فساد مواد غذایی از جمله انواع گوشت، سبزیجات و میوهها را در پی داشته باشد که ضرر و زیان بالایی به همراه خواهد داشت. به این ترتیب به کارگیری یک رویکرد حرفهای و سیستماتیک که شامل استفاده از مواد و تجهیزات تمیز کننده مناسب خواهد بود، بسیار مهم است.
معرفی اجزای سردخانه
سردخانههای صنعتی نقش مهمی در صنایع غذایی و دارویی به عهده دارند و در مدلها و انواع مختلف تولید و به بازار عرضه میشوند. سردخانهها از اجزای مختلفی تشکیل شدهاند، که آشنایی با آنها و نحوهی عملکردشان ضروری است.
اواپراتور سردخانه
یکی از اجزای اصلی سردخانه اواپراتور است. اواپراتور سردخانه با جذب گرمای داخل سالن، وظیفهی خنک کنندگی محیط را بر عهده دارد. از اواپراتور یا دستگاه تبخیر کننده به عنوان مبدل حرارتی در انواع سردخانههای زیر صفر، بالای صفر و تونل انجماد استفاده میشود.
کندانسور سردخانه
کندانسور سردخانه حرارت جذب شده توسط اواپراتور را دفع میکند. به این صورت که برای کنترل دما، گاز مبرد را دریافت و آن را از طریق فشردهسازی به مایع تبدیل میکند.
کندانسورهای سردخانه را میتوان براساس نوع روش دفع حرارت و خنک کاری به سه مدل تقسیم کرد:
- کندانسور سردخانه تبخیری
- کندانسور سردخانه هوایی
- کندانسور سردخانه آبی
-
درب کشویی سردخانه
درب سردخانه محلی برای تبادل هوا و ارتباط بیرون و داخل است. چنانچه هوای بیرون به داخل سردخانه نفوذ کند باعث افزایش دمای سردخانه میشود، در پی آن کارکرد بیشتر کمپرسور را به همراه خواهد داشت و بر مصرف انرژی تاثیر گزار میباشد. به همین دلیل درب سردخانه میبایست با دقت انتخاب شود.
دربهای سردخانه در سه مدل اصلی تولید و عرضه میشوند:
- درب کشویی سردخانه
- درب لولایی سردخانه
- درب ریلی کنترل اتمسفر
انتخاب درب مناسب و ضدعفونی کردن مرتب آن بسیار مهم است زیرا درب سردخانه یکی از مکانهایی است که بیشتر در معرض رشد قارچ قرار دارد. درب کشویی سردخانه در ابعاد مختلف طراحی میشود و از هدر رفت انرژی به مقدار قابل توجهی جلوگیری میکند.
از بین بردن حشرات و آفت مواد غذایی قبل از انتقال به سردخانه
میوهها، سبزیجات، انواع گوشت، خشکبار و به طور کلی همهی مواد غذایی قبل از انتقال به سردخانه باید به خوبی بررسی شوند، تا از هرگونه آفات و حشرات پاکسازی گردند. بنابراین تمام مواد غذایی باید با توجه به نوع آن قبل از انتقال به سردخانه آفتکشی شده تا عاری از هرگونه حشره و یا قارچی شوند.
قبل از انتقال مواد غذایی به سردخانه موارد زیر را بررسی کنید تا در بهترین شرایط نگهداری شوند:
- دمای مناسب
- رطوبت مناسب
- تهویهی مناسب
- تمیزی و نظم
- نگهداری محصولات در بستهبندی مناسب
- استفاده از تجهیزات مناسب و با کیفیت در سردخانه
ضدعفونی مواد دسته بندی
هر محصولی با توجه به نوع آن تحت شرایط خاص و متفاوتی ضدعفونی میگردد. به طور مثال برای ضدعفونی مواد غذایی که در کیسه نگهداری میشوند، مانند برنج، نباید از محلولهای ضدعفونی شیمیایی استفاده کرد.
میوهها از جمله مرکبات را باید در سردخانهی بالای صفر و در رطوبت مشخص نگهداری کرد، که البته این رطوبت باعث رشد کپک در سردخانه میشود. با استفاده از تجهیزات ضدعفونی UV میتوان از ایجاد کپک بر روی میوها جلوگیری کرد.
ضدعفونی هوای سردخانه
ضدعفونی هوای سردخانه به منظور جلوگیری از کپک زدن میوهها امری ضروری است. قارچها و باکتریها از طریق هوا جابجا شده و باعث فاسد شدن و کپک زدن مواد غذایی میگردند. استفاده از تجهیزات و دستگاههای مناسب برای گردش هوا کمک میکند هوای سردخانه استرلیزه شود و هیچگونه قارچ و باکتری رشد و انتقال پیدا نکند. توصیه میشود برای ضدعفونی و حذف کپک از محیط سردخانه، از ضدعفونی کننده اسیدی استفاده شود.
ضدعفونی تجهیزات داخل سردخانه
برای اینکه مواد غذایی در سردخانه برای مدت طولانی سالم بماند، باید محیط سردخانه و تجهیزات آن به طور مرتب و با رعایت کامل دستورالعملهای بهداشتی ضدعفونی گردند. تعداد دفعات ضدعفونی تجهیزات داخل سردخانه به عوامل مختلفی از جمله: نوع مواد غذایی، تعداد مواد غذایی، فعالیت روزانه و تردد در انبار، دمای محیط و شرایط آب و هوایی بستگی دارد.
نظافت سردخانه میبایست به صورت دورهای و منظم انجام شود. به این صورت که همهی مواد غذایی از انبار خارج گردند. سپس تمام سطوح اعم از قفسهها، دیوار، کف و درب سردخانه با محلول ضدعفونی کننده تمیز شوند. مواد غذایی مورد بررسی قرار گیرند تا موارد فاسد از سالم جدا شوند.
همچنین به صورت روزانه تجهیزات داخل سردخانه کنترل گردد:
- کنترل دمای سردخانه
- بررسی یخ زدگی اواپراتور
- بررسی نشتی روغن کمپرسور
- بررسی لاستیک درب
معرفی محلولهای ضدعفونی کننده داخل سردخانه
برای ضدعفونی کردن داخل سردخانه محلولهای مختلفی استفاده میشود. از جمله:
- ازن
- پراکسید هیدروژن
- پراکسید اسید
- اسید لاکتیک
- فرمالین
- آب ژاول یا هیپوکلریت سدیم
رپورتاژ آگهی